Tuesday, April 19, 2016

Knižka druhá

Dlho som zvažovala, ktorú ďalšiu knihu vytiahnuť z police a predstaviť vám ju. Problém totižto je, že mnohé ,kvôli ilustrácii kupované knihy, nemám prečítané, len obkukané a hoci môjmu dedkovi to takto stačilo...., mne sa tá absencia prečítaného nepozdáva. A tak som sa rozhodla ísť po istote a predstaviť vám svoju srdcovku, ktorú je brutálne ťažké nájsť v sekáčoch , hoci, keď nad tým dumem,  ani v mestkých  knižniciach mi ešte nepadla pod prsty..... Dalo by sa povedať, že vinníkom bude ilustrácia samotná...tak ľúbivá, že sa z týchto kníh stáva nedostatkový tovar....no medzi nami, iba hádam....šípim, namýšľam si....., že by sa za jeho absenciou mohla skôr skrývať čierna minulosť jeho autora. Lebo ináč nechápem, prečo sa o malého zajaca nepotkýňam na každom kroku ....prečo je všetko plné iba notoricky známeho Petra Rabbita, ktorého....so všetkou úctou k jeho autorke, mám občas už plné zuby. (ale to ozaj len preto, že na vás vykúka odvšadiaľ.....)
Aby som nepísala v hádankách, budem konkrétna. Reč je o Harrym-Harry Horse( Richard Horne), autor ,okrem iného, aj série príbehov o malom zajacovi.
Tieto tri vydania s mäkkým   obalom  je všetko , čo vlastním. Zatiaľ. Súdiac podľa môjho osobného vkusu, ilustrácia ide ruka v ruke s textom. Všetko sedí, ničoho nie je veľa, ničoho málo, všetko je zrozumiteľné, lahodné....nič nevytŕča, neškriabe.....pár slovami, nič by som nemenila. Nič!!! Dokonalosť sama. A je úplne jedno koľkokrát tie knihy vezmem do rúk, vždy sa to vo mne rozbúši a vždy žasnem a híkam a ochkám ....lebo ináč neviem.
Netrúfam si obrať Beatrix Potter o jej zajačie prvenstvo a už tobôž nechcem kritizovať jej prácu a ojedinelosť či inovatívnosť(je  také slovo vôbec?)  najmä vzhľadom na dobu, v akej žila...ale malý zajac Harryho Horsa je u mňa milovanejší než jej Peter v modrom kabátiku( nehľadiac na text, ktorý neviem Beatrix odpustiť ,ale mne proste nesedí...je zastaralý, ťažko zrozumiteľný.....ako zvyknem vravieť - kostrbatý).
No veď sami posúdte ! Toť nedávno vytiahol Jorik knihu od Harryho z police a schúlil sa pri tatovi,aby mu z nej čítal. Tata (rozumej Tomáš)po pár prečítaných riadkoch vyhlásil, že toto je ale ozaj pekné... Ja viem:).
Až príliš! Tak kde je potom chyba?
Chyba sa stala a krvavá. Myslíte, že by vás ovplyvnilo pri kúpe týchto ináč očarujúcich kníh, keby ste vedeli, že jej autor zabil svoju ťažko chorú ženu( skleróza multiplex) ,ktorá len ťažko slovne komunikovala a pohybovo bola odkázaná na vozík? Že zabil aj všetky ich domáce zvieratá, mačku aj psa, ktorého si adoptoval z útulku a o ktorom dokonca napísal knihu, ktorá bola kvôli svojej obľúbenosti sfilmovaná? Keby ste vedeli , že vraždil nožom a jeho obete vykrvácali? Že svojej žene uštedril 30bodných rán? A sebe 47? Že zomreli v objatí...ale mýtus Rómea a Júlie tu obecenstvo odmietlo prijať....
Mňa to neodradilo. Harryho Horsa mnohí považovali za génia. Osobnosť. Vraj užíval drogy. Vraj svoju ženu nesporne miloval a z jej choroby sa zbláznil. Vraj nevedel zvládnuť fakt, že ju stráca.
Vygooglila som si ho. Pozrela videá na YouTube. Typický chlap býk....zdá sa byť pokojný, statný..my býci bývame takí, že dusíme dusíme a potom vybuchneme v záchvate, kedy sa neovládame. No asi by bolo primitívne zhodiť vinu na astrológiu a jej zverokruh:).
Avšak výsledok sa zmeniť nedá. Harry Horse, aj celá jeho rodina zomrela jeho rukou. Za seba píšem škoda..... Nemám pochýb o tom, že bol génius. Z opisov ľudí, čo ho osobne poznali a aj z jeho vlastného, kde hovorí o tom, ako proste musel za noc napísať celý koncept knihy, nevedel sa zastaviť....som presvedčená, že génius bol. A ako je blízko z lásky k nenávisti, je podľa mňa na skok aj od génia k bláznovi. Môžem si tak akurát vzdychnúť, že už viac kníh o malom zajacovi proste nebude.
Ani o iných zvieratkách....
No div sa alebo nie....aj to málo, čo doma mám, mi stačí. Myslím, že viac by som ani nezvládla. Nepreháňam!
Je to ako keď má niekto asymetrickú tvár a vy si ju neviete zapamätať. Dívate sa na ňu znova a znova akoby ste ju videli prvýkrát a nie ste schopný si ju v pamäti uchovať. Koľkokrát ju vidíte, toľkokrát vás očarí. A keď si myslíte, že ju už poznáte, tak vás najbližšie prefacká...a vy zistíte, že ešte, ešte stále sa máte čím kochať.
Prosím, ja nemôžem viac než odporúčať knihy od Harryho Horsa. Ak vás ovšem neodradí jeho minulosť....nebudete ľutovať. Lahôdka pre oči . Prisahám!
Za seba sa teším, až Jorik ešte viac podrastie ,aby aj čítanému lepšie pochopil. Lebo hoci je tam  text ľahúčky , predsa len je ho tam na  dvojročného a jeho trpezlivosť priveľa.
 
Objímam vás a cinkám k čítaniu....
 
cinkylinky.
 
 
 
 
 
 
 

3 comments:

  1. teda...ani neviem, čo napísať.
    Idem googliť ♥

    ReplyDelete
  2. Nadhera, take mozem... Takze ide sa zhanat... Vidim ze su tam 4knihy....ake su prosim nadpisy? Dakujem

    ReplyDelete